Σελίδες

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Άρη Θεσ/νίκης

Από τον Κοντομηνά και τους ψευτοσεΐχηδες, οι Κίτρινοι της Θεσσαλονίκης- χάρη και στο σωτήριο άρθρο 44- πέρασαν στα χέρια των οπαδών τους και επιδεικνύουν αξιόλογη σταθερότητα, μολονότι δεν έχουν πολυεκατομμυριούχο μεγαλομέτοχο

Πώς λειτουργεί το (συμμετοχικό για τους οπαδούς) μοντέλο διοίκησης της ΠΑΕ μέσα από τη Λέσχη Φίλων Αρη, η οποία αριθμεί 6.204 μέλη αλλά στοχεύει στις 20.000.


(του Δημήτρη Δραγώγια) 

ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1997-98 ο Αρης είχε υποβιβαστεί στη Β΄ Εθνική, πληρώνοντας κυρίως διοικητικά λάθη. Την επόμενη σεζόν επέστρεψε εύκολα στην Α΄ Εθνική, με όραμα τις καλύτερες ημέρες, που υποσχόταν η ανάμειξη του επιχειρηματία κ. Δημήτρη Κοντομηνά στα διοικητικά, πήρε το εισιτήριο για το Κύπελλο UΕFΑ αμέσως, προχώρησε έναν γύρο, αποκλείοντας την ελβετική Σερβέτ σε ένα ματς-θρίλερ στη Γενεύη και απείλησε την ισπανική Θέλτα. O κ. Κοντομηνάς έφυγε με τον ίδιο ξαφνικό τρόπο που ενεπλάκη στον Αρη και η ΠΑΕ των Κιτρίνων της Θεσσαλονίκης έμοιαζε με ακυβέρνητη πολιτεία. Ηταν η εποχή της ευδαιμονίας του Χρηματιστηρίου και της ψηφιακής πλατφόρμας με τις «παχιές (τηλεοπτικές) αγελάδες» για τις ελληνικές ομάδες. Παράλληλα, όμως, όπως και άλλες ομάδες, ο Αρης κατέστη έρμαιο των αρπακτικών διαθέσεων τυχοδιωκτών όντας ευάλωτος, αλλά και λόγω της αδυναμίας της πολιτείας να θεσπίσει περιοριστικούς κανόνες για το μπλοκάρισμα περιπτώσεων «επενδυτών της μπάλας» όπως ο πολυθρύλητος Ελληνοαμερικανός Τζον Ζαχουδάνης και οι αραβοϊσπανοί ψευτοσεΐχηδες Αλ Κάσιμι και Μπεν Αλί. Φουρνιές ποδοσφαιριστών αποχώρησαν, ατελείωτες ήταν οι λίστες των προμηθευτών στους οποίους η ΠΑΕ όφειλε χρήματα, και μόνο χάρη στο φιλότιμο ορισμένων οπαδών της η ομάδα κατάφερνε να συντηρείται αγωνιστικά. Τελικά τον Νοέμβριο του 2004 μεθοδεύτηκε η (οικονομικά) σωτήρια υπαγωγή της ΠΑΕ στο άρθρο 44 με τη διαγραφή- ουσιαστικά- 15,5 εκατ. ευρώ χρεών που απειλούσαν με διάλυση τον σύλλογο. Ωστόσο, το 2005 ο Αρης υποβιβάστηκε, δεύτερη φορά στην ιστορία του, στη Β΄ Εθνική για να επιστρέψει την επόμενη σεζόν στην Α΄ Εθνική, όπου έκτοτε είναι σταθερά στην πεντάδα του πρωταθλήματος. Πώς όμως τα καταφέρνουν οι Κίτρινοι χωρίς να έχουν κάποιον πολυεκατομμυριούχο μεγαλομέτοχο; 
 
Η ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΠΑΕ Αρης τον Μάιο του 2009 μέσα από μια πρωτόγνωρη διαδικασία για το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο δημιούργησε νέα δεδομένα στο μοντέλο διοίκησης μιας Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρείας. Η αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία από τον κ. Λάμπρο Σκόρδα στον κ. Θανάση Αθανασιάδη , μέσα από ψηφοφορία μεταξύ των μελών του φορέα της Λέσχης Φίλων Αρη (ΛΕΦΑ), έδινε τις πρώτες απαντήσεις σε όσους αμφισβητούσαν τη δημοκρατικότητα στην εκλογική διαδικασία μιας ΠΑΕ. Ενάμιση χρόνο αργότερα, η ΛΕΦΑ αριθμεί ήδη 6.204 μέλη, αλλά ο στόχος είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η Λέσχη δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2006 « για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ΠΑΕ Αρης», σύμφωνα με το άρθρο 2 του Καταστατικού της. Τα εννέα φυσικά πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ έχουν εκχωρήσει το δικαίωμα χρήσης τους στο ΔΣ της Λέσχης. Με απλά λόγια, τα μέλη του νέου φορέα εκλέγουν ανά διετία τη διοίκηση της ΠΑΕ Αρης με απλές δημοκρατικές διαδικασίες, κατά παραλλαγή του μοντέλου διοίκησης ισπανικών συλλόγων όπως η Μπαρτσελόνα.

Εκ των αποτελεσμάτων στον ορθό δρόμο

Το νέο μοντέλο διοίκησης της ΠΑΕ Αρης αντιμετωπίστηκε αρχικά με αρκετή δυσπιστία. Δεν υπήρχε ιδιοκτήτης ούτε μεγαλομέτοχος, παρά μόνο εννέα φυσικά πρόσωπα που κατείχαν τις μετοχές της ΠΑΕ χωρίς κανένα από αυτά να διαθέτει ποσοστό μεγαλύτερο του 9%. Ουσιαστικά μέσα από τη διαδικασία εκλογής των ΔΣ της ΠΑΕ από τα μέλη της ΛΕΦΑ ελέγχεται η διαχείριση των εσόδων, περιορίζεται στο ελάχιστο η κακοδιαχείριση, αφού υπάρχει πάντα η «απειλή» μιας πρότασης μομφής, εκμηδενίζεται ο κίνδυνος εμφάνισης τυχοδιωκτών που βαπτίζονται επενδυτές, όπως πολλάκις παρουσιάστηκαν στο παρελθόν.

Ετσι λειτουργεί μια ιδιότυπη «λαϊκή δημοκρατία» του Αρη υπό την έννοια ότι ο οπαδός αποκτά έναν ρόλο έχοντας μια σχέση συμμετοχής στα κοινά της αγαπημένης του ομάδας. Ολα αυτά, ως τις 16.6.2006, ημερομηνία κατά την οποία η ΛΕΦΑ αποκτά νομική υπόσταση και επίσημο χαρακτήρα, ακούγονταν ρομαντικά ίσως και ανέφικτα. Ωστόσο, η πορεία του Αρη στα τελευταία τέσσερα χρόνια αποδεικνύει ότι ο δρόμος που ακολουθήθηκε ήταν ορθός. Η ποδοσφαιρική ομάδα αποκτά αξιόλογη σταθερότητα στο top 5 της βαθμολογίας, με τρεις ευρωπαϊκές συμμετοχές σε τέσσερα χρόνια και δύο συμμετοχές σε τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας.

Από την περυσινή περίοδο η εκλεγμένη διοίκηση υπό τον κ. Αθανασιάδη, που διαδέχθηκε τον κ. Σκόρδα, επένδυσε σε ένα βαρύ όνομα για τον πάγκο της ομάδας, τον Αργεντινό κ. Εκτορ Ραούλ Κούπερ. Εναν χρόνο αργότερα, ο Αρης προκρίνεται στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, καταγράφοντας μια ιστορική νίκη επί της κατόχου του Σούπερ Καπ Ευρώπης Ατλέτικο Μαδρίτης και σπάζοντας μια δωδεκαετή παράδοση αρνητικών αποτελεσμάτων στο γήπεδο της Τούμπας, νικώντας τον «αιώνιο» αντίπαλο ΠΑΟΚ. Αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, η χρονιά ενδέχεται να μην είναι απλώς ισοσκελισμένη, αλλά να παρουσιάσει πλεόνασμα το οποίο σήμερα ακόμη δεν μπορεί να εκτιμηθεί καθώς εκκρεμούν προσδοκώμενα έσοδα.

Αιμοδότης της ομάδας ο «λαός του Αρη»

Το επόμενο ερώτημα είναι αν η ΛΕΦΑ αποκτήσει τέτοια δυναμική που να βοηθά και οικονομικά την ΠΑΕ. Η διοίκηση της ΠΑΕ Αρης εκλέγεται από τα μέλη της Λέσχης και είναι υπεύθυνη για την εύρυθμη λειτουργία της Ανώνυμης Εταιρείας. Δηλαδή, αν προκύψει οικονομικό άνοιγμα, η διοίκηση της ΠΑΕ υποχρεούται να αντεπεξέλθει σε αυτό και όχι η ΛΕΦΑ. Ετσι, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης είναι υποχρεωμένος να εκπονήσει ένα business plan βάσει του οποίου η ομάδα θα έχει αυξημένα έσοδα.

«Οι οπαδοί και μόνον οι οπαδοί είναι αυτοί που θα βοηθήσουν την ομάδα στις δύσκολες καταστάσεις. Αν ήμασταν 20.000 μέλη, τότε θα είχαμε καλύψει το υπάρχον άνοιγμα των 2 εκατ.ευρώ.Αν αυξηθούν τα μέλη τότε η διοίκηση θα μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να ανανεώσει άμεσα το συμβόλαιο του Κούπερ. Ο λαός του Αρη αλλά και η Λέσχη είναι οι ιδιοκτήτες της ΠΑΕ» αναφέρει ο πρόεδρος της Λέσχης κ. Γιάννης Γρανούζης . Περί τα τέλη Φεβρουαρίου του 2010 η ΛΕΦΑ προχώρησε σε διάθεση 10.000 κουπονιών από τα οποία διατέθηκαν συνολικά 8.171 προς 10 ευρώ και έτσι συγκεντρώθηκε το απαιτούμενο ποσό για να καλυφθεί πρόστιμο 70.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στην ΠΑΕ Αρης.

Στόχος είναι η αύξηση των μελών και ως εκ τούτου μια γενναία οικονομική ένεση στην εκάστοτε διοίκηση της ΠΑΕ. « Αν ήμασταν 20.000 μέλη τότε θα είχαμεκαλύψει τα 2 εκατ. ευρώ και το 80% του αγωνιστικού μπάτζετ θα μειωνόταν στο 65%,οπότε και θα ήμασταν μέσα στα στάνταρ που θέτει η UΕFΑ » υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της ΛΕΦΑ, δις ασημένιος ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο, Αλέξανδρος Νικολαΐδης , προσθέτοντας: « Δεν πιστεύω ότι είναι μια πραγματική εικόνα του κόσμου του Αρη. Γνωρίζω τη δυναμική του και είναι κρίμα να μη διοχετεύεται.Είναι ο μοναδικός οπαδός που έχει την ευκαιρία να διοικήσει τον σύλλογο.Θέλουμε τη βοήθεια του κόσμου με την εγγραφήστη Λέσχη ».  

Η αγωνιστική επιτυχία φέρνει και χρήμα

Η πρόκριση του Αρη στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ πολλαπλασίασε τα έσοδα, υπερκαλύπτοντας την εξωπραγματική για τα δεδομένα του συλλόγου δαπάνη (1 εκατ. ευρώ) για την αμοιβή ενός προπονητή πολυτελείας όπως ο κ. Κούπερ, αλλά η επένδυση έπιασε τόπο. Για πρώτη φορά προκύπτουν δεδομένα έσοδα, εκτός τηλεοπτικών συμβολαίων, ύψους 4 εκατ. ευρώ και η νέα πηγή είναι η UΕFΑ που πριμοδότησε ως τώρα συνολικά με 2,22 εκατ. ευρώ την επιτυχία του Αρη να μετάσχει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Η αγωνιστική επιτυχία συνδυάζεται και με την οικονομική από τη στιγμή που αναμένονται επιπρόσθετα έσοδα από τα bonus των χορηγών και υποστηρικτών. Ολα αυτά σε συνδυασμό με τις περικοπές- λόγω κρίσης- στα συμβόλαια που σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές αποδέχθηκαν απέφεραν ένα μπάτζετ διαχειρίσιμο χωρίς υπερβολές και μια ομάδα ανταγωνιστική που δημιουργεί προσδοκίες για μεγαλύτερες αγωνιστικές επιτυχίες υπό τις οδηγίες του κ. Κούπερ, ο οποίος συγκεντρώνει ασύλληπτα ποσοστά δημοφιλίας και αποδοχής.

Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, το μοντέλο διοίκησης της ΠΑΕ Αρης με την ενεργό συμμετοχή του φιλάθλου θεωρείται από τους εμπνευστές και ιδρυτές της ΛΕΦΑ ως μοναδικός και σίγουρος τρόπος προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του συλλόγου. Το επόμενο στοίχημα είναι η γιγάντωσή της σε αριθμό μελών ώστε να δοθεί και μια απάντηση στο πού οριοθετείται το ταβάνι των στόχων μιας ομάδας που θέλει να διακριθεί χωρίς πολυεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη.

Η διεθνής δραστηριότητα της Λέσχης

Η ΛΕΦΑ έχει δραστηριοποιηθεί και διεθνώς με τη συμμετοχή της σε σεμινάρια με θεματολογία που αφορούσε την «αθλητική βία», τις «σχέσεις οπαδών- ομάδων- Αστυνομίας - πολιτείας», τη «συμμετοχική διοίκηση σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους» και σε ετήσια συνέδρια της FΙFΑ και της UΕFΑ, όπως αυτό στη Βαρκελώνη (17-18 Ιουλίου 2010) με τίτλο «Μoney can΄t buy passion» («Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν το πάθος»). Επίσης, στις 26 Αυγούστου εκπρόσωποι της ΛΕΦΑ συναντήθηκαν με ομολόγους της οργάνωσης Football Αgainst Racism in Εurope επισημοποιώντας τη συνεργασία τους στην καταπολέμηση του ρατσισμού στα γήπεδα.

Πηγή:  ΤΟ ΒΗΜΑ, 10.10.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου