Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010

Υπερπατριώτες Φαντάσματα


(Του Σταύρου Θεοδωράκη,  19/08/2010)

Η είδηση πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων και δεν έπρεπε. Την Παρασκευή πριν τον Δεκαπενταύγουστο κάποιοι μπήκαν στο μουσουλμανικό νεκροταφείο της Κομοτηνής και κατέστρεψαν σχεδόν όλους τους τάφους. Κανείς δεν τους είδε και η αστυνομία δεν ξέρει τίποτα, υποσχέθηκε όμως ότι από εδώ και πέρα ένα περιπολικό θα κόβει βόλτες έξω από το νεκροταφείο. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που κάποιοι Έλληνες Ορθόδοξοι καταστρέφουν ένα μουσουλμανικό νεκροταφείο.

Η τελευταία όμως έφοδός τους, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Έγινε την ημέρα που στην Τραπεζούντα, την Κερασούντα και τις άλλες πόλεις του Πόντου, συγκεντρώνονταν χιλιάδες Έλληνες προσκυνητές, αναμένοντας την λειτουργία του Πατριάρχη στην Παναγία τη Σουμελά. Ο στόχος ήταν προφανής. Να μάθουν οι Τούρκοι ότι οι Έλληνες κατέστρεψαν το μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Κομοτηνή, να δουν μπροστά τους τα ελληνικά πούλμαν, να πετάξουν μια πέτρα, να γίνει φασαρία και να χαλάσει όλο αυτό που με κόπο και περισσή διπλωματία κατάφερε ο Βαρθολομαίος. Να λειτουργεί δηλαδή ως ναός κάθε Δεκαπενταύγουστο, το μουσείο της Σουμελά. Ευτυχώς για όλους, οι Τούρκοι δεν πήραν πολύ στα σοβαρά την σύληση των μουσουλμανικών τάφων. Και η τουρκική αστυνομία έκανε αυτό που δεν μπορεί να κάνει η ελληνική αστυνομία στη Ξάνθη και την Κομοτηνή, να προστατεύσει δηλαδή τα εναπομείναντα μουσουλμανικά μνημεία.

Αξίζει τώρα που ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο εορτασμός στην Παναγία Σουμελά - και επέστρεψαν οι ταξιδιώτες - να σκεφθούμε πώς θα αντιδρούσαν κάποιοι υπερπατριώτες πολιτικοί και δημοσιογράφοι αν οι Τούρκοι με αφορμή την έναρξη του Ραμαζανίου ζητούσαν να επισκεφθούν μαζικά κάποιο από τα μουσουλμανικά μνημεία της Ελλάδας. Πώς θα δεχόμασταν ας πούμε την επίσκεψη 10.000 Τούρκων στο σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη ή σε ένα από τα (ερειπωμένα) τζαμιά (της Έδεσσας, της Μυτιλήνης ή της Ρόδου); Μόνο που σκέφτομαι τις κραυγές στα δελτία των οκτώ, ανατριχιάζω.

Ας επιστρέψω όμως στην αρχική είδηση. Οι υπερπατριώτες της Κομοτηνής θα ξανακτυπήσουν. Στο λένε οι αρχές στη Θράκη, στο λέει και η ιστορία. Όποτε οι σχέσεις των 2 χωρών βελτιώνονται κάποιοι «εδώ» – ή κάποιοι «εκεί»- κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μας σπρώξουν στα χαρακώματα. Όχι, δεν είναι μόνο ο θρησκευτικός φανατισμός. Είναι και το χρήμα. Η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων πρέπει να συνεχίσει να δαπανά τα περισσότερα χρήματα για εξοπλισμούς από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Για να κάνουν κάποιοι πολιτικοί ανάκτορα, να έχουν αυλές και κολαούζους οι οποίοι και αυτοί με την σειρά τους έχουν σκάφη, εξοχικά, καταθέσεις.

Μια ολόκληρη διακομματική παρέα που ζει 30 χρόνια τώρα πουλώντας πατριωτισμό και προστασία. Το πόσο αποτελεσματική βέβαια είναι η προστασία τους αρκεί να δει κανείς το πρόσφατο δημοσίευμα της Die Welt. Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό τεθωρακισμένων στην Ευρώπη, δεν έχει βέβαια επαρκή πυρομαχικά, σημειώνει η έγκυρη γερμανική εφημερίδα, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Οι μίζες άλλωστε έρχονται με τα άρματα.


Πηγή:  www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου