Γιατί επελέγησαν η Ρωσία και το Κατάρ να διοργανώσουν τα παγκόσμια κύπελλα ποδοσφαίρου του 2018 και του 2022;
(του Πασκάλ Μπονιφάς)
Η επιλογή της ΦΙΦΑ ανταποκρίνεται σε δύο στόχους:
- Την παγκόσμια ηγεμονία του ποδοσφαίρου και
- Την εξασφάλιση πως τα επόμενα μουντιάλ θα διοργανωθούν υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις
Επιλέγοντας τη Ρωσία και το Κατάρ, χώρες που ουδέποτε διοργάνωσαν στο παρελθόν παγκόσμια κύπελλα και όπου το ποδόσφαιρο δεν είναι τόσο κυρίαρχο όσο στην Ευρώπη, η ΦΙΦΑ οδεύει προς καινούργιες κατακτήσεις: διευρύνει την επικράτεια του ποδοσφαίρου.
Οι επιλογές της έχουν γεωπολιτική διάσταση. Σηματοδοτούν πως ο κόσμος του αθλητισμού καθίσταται πολυπολικός. Το 2022 θα διεξαχθεί το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου σε αραβική χώρα και στη Μέση Ανατολή! Η δύση παύει πια να είναι κυρίαρχη, τόσο γεωπολιτικά, όσο και αθλητικά.
Εξίσου αποφασιστικό στην επιλογή των διοργανωτών αυτών ήταν το κριτήριο της πολιτικής σταθερότητας. Έστω και αν προς το παρόν η Ρωσία και το Κατάρ εμφανίζουν έλλειμμα ως προς τις υπάρχουσες υποδομές τους, ουδείς αμφιβάλει για την οικονομική τους δυνατότητα να διοργανώσουν εξαιρετικά πετυχημένα παγκόσμια κύπελλα. Κατά τα άλλα, γνωρίζουμε αρκετά καλά ποιοι θα κυβερνούν τη Ρωσία και το Κατάρ το 2018 και το 2022. Γνωρίζουμε επίσης πως οι ηγέτες αυτοί -ο εμίρης του Κατάρ και ο Ρώσος πρωθυπουργός- επιθυμούσαν προσωπικά διακαώς την ανάληψη της διοργάνωσης των μουντιάλ από τις χώρες τους. Είναι αμφότεροι φανατικοί ποδοσφαιρόφιλοι: θέτουν τον αθλητισμό στην καρδιά της διπλωματίας τους και χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο ως διπλωματικό τους όπλο, κάτι που καθησυχάζει τη ΦΙΦΑ.
Στις περισσότερες από τις ατυχείς συνυποψήφιές τους (τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Πορτογαλία) η εναλλαγή στην εξουσία καθιστά αβέβαιη την απερίσπαστη κυβερνητική δέσμευση υπέρ της διεξαγωγής αυτών των διοργανώσεων.
Πόσο μάλλον που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η ΦΙΦΑ δεν ένιωθε εξασφαλισμένη πως τα κράτη αυτά θα συνέχιζαν, σε 8 ή σε 14 χρόνια, να διαθέτουν την πολιτική βούληση να δαπανήσουν τα χρειαζούμενα ποσά για τις απαραίτητες νέες υποδομές. Θεωρήθηκε πως οι -σύμφυτες με τη δημοκρατία- πολιτικές εντάσεις, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ομαλή διεξαγωγή αυτών των σημαντικών αθλητικών γεγονότων. Ήδη στην Ουκρανία , που έχει αναλάβει τη διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2012, οι εσωτερικές πολιτικές διαφωνίες προβάλλουν ανησυχητικές.
Η ΦΙΦΑ λοιπόν επέλεξε τη σιγουριά. Από την άλλη, πρόκειται δίχως άλλο για εξόχως τολμηρές αποφάσεις. Αναμέναμε μάλλον ένα δίδυμο Μεγάλης Βρετανίας-ΗΠΑ. Θεωρώ πως η διεθνής ομοσπονδία είχε πλήρη συνείδηση των επικρίσεων που θα συναντούσε η τελική της απόφαση, αλλά αισθανόταν αρκετά ισχυρή για να τις αντιμετωπίσει.
Ο Pascal Boniface είναι διευθυντής του ινστιτούτου «διεθνών και στρατηγικών σχέσεων» (IRIS) του Παρισιού και συγγραφέας του βιβλίου «ποδόσφαιρο και παγκοσμιοποίηση»
Πηγή: La Croix, 10.10.2010 μέσω www.ppol.gr
Το αρθρο δεν μου εμφανίζεται κανονικά. Πολλές από τις λέξεις αντικαθιστώνται απο "αλαμπουρνέζικα". Είναι πρόβλημα του δικού μου υπολογιστή ή χρειάζεται να το ανεβάσετε ξανα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω την εντύπωση ότι είναι θέμα του δικού σας υπολογιστή, καθώς ρωτώντας άλλους χρήστες κανείς δεν φάνηκε να έχει πρόβλημα ανάγνωσης.
ΑπάντησηΔιαγραφή